Mycket har hänt med internet och framförallt WWW sedan 1990. Det har kommit många nya och dessutom kommersiella WWW-verktyg. HTML förändras hela tiden med tillägg och varianter.
1.1 Vad är HTML?
HTML betyder Hypertext Markup Language och är det språk en World Wide Web-sida skrivs i. HTML är ett beskrivningsspråk som idag är starkt förknippat med WWW. Den mesta informationen på WWW är i HTML.
HTML definierades för första gången 1990 inom World Wide Web-projektet på forskningscentrumet Cern i Schweiz. 1993 släpptes HTML som en "internet draft" (utkast till standard) och innehöll då en mängd tillägg som bilder i text (inline images).1.2 Vad som finns i denna manual
Detta är en allmän HTML-manual. Här finns inte alla HTML-märkorden utan bara de vanligaste så att man kan göra en snygg och kanske även rolig WWW-sida. De flesta märkorden är från HTML-versionerna 1.0 och 2.0 men här är också en del från den nya HTML-versionen 3.0 (t.ex. bakgrundsbilder på en sida).
Det finns på World Wide Web en sida som har alla HTML-märkorden. Adressen till
denna sida är: http://www.w3.org/hypertext/WWW/MarkUp/HTML.dtd.html1.3 Förarbetet innan man skriver sin WWW-sida
När man skriver en WWW-sida måste man tänka efter vad man vill ha på den, om man ska presentera sig själv eller sin hobby. Är du ansvarig för ett företags WWW-sida måste du tänka på att förstasidan ska vara ren och snygg men att den samtidigt ska locka en användare vara lockande att titta mer på informationen och kanske till och med komma tillbaka för att se på diverse uppdateringar.
Sedan ska du samla material till sidan såsom bilder, ljudfiler m.m. Det är viktigt att materialet är i rätt format, t.ex. ska bilder som ska vara på sidan vara i GIF-format vilket är ett av de få bildformat som alla browsers kan hantera.
Efter att man har bestämt vad man ska ha på sidan och man har hittat det material man vill ha med så är det bara att börja skriva sin WWW-sida.1.4 Tips!
När du har skrivit din WWW-sida ska du kontrollera den så att det inte finns några stavfel, att den fungerar på de flesta browsers, att dina hyperlänkar fungerar som de ska och att informationen på sidan är aktuell m.m. Sedan när du har publicerat din sida, ska du helst kontrollera den så ofta som möjligt och uppdatera den om det behövs. Om du ska ha mer än en sida så kan det vara bra att strukturera upp HTML-filerna och andra filer som användare som kommer till dina WWW-sidor ska komma åt, t.ex. lägg vanliga textfiler i ett bibliotek, bilder i ett annat o.s.v.
Emma Roos
Senast uppdaterad 950523