Nätverk

Om nätverk finns mycket att säga. Jag antar här att du kan nätverksteorin, du vet vad en nätmask, dns, dhcp etc är, eller en ip-adress. Du vill bara veta hur du får saker att fungera i Debian. Kan du inte grunderna i nätverkskomunikation rekomenderar jag att du lär dig dem.

Först; hur man ändrar nätverksinställningar.

Konfigurera nätverk

Grunden är en fil som heter /etc/network/interfaces. Du måste vara root för att få leka med den. För att ändra DNS använder du filen /etc/resolv.conf. Den behöver du inte bry dig om om du använder DHCP.

Fast IP:

Då skall det se ut så här (men ha dina egna ipnummer förstås):

iface eth0 inet static
       address 192.168.1.1
       netmask 255.255.255.0
       network 192.168.1.0
       broadcast 192.168.1.255
       gateway 192.168.1.2

DHCP:

iface eth0 inet dhcp

Jag brukar köra med bägge delarna samtidigt, men kommenterar bort det jag inte använder. Tex om jag har fasta ipadresser har jag "iface eth0 inet dhcp" bortkommenterat med en '#'. Orsaken är att det är snabbt och enkelt att ändra om man vill det, man lägger bara till och tar bort #-tecken för att slå av och på de olika systemen.

Om du inte har en DHCP-server på ditt nätverk skall du inte ange att du har DHCP, för då kommer systemet vid uppstart att försöka få en adress och det tar över en minut innan den ger upp. Ett knep här är att om du har ett ADSL-modem så ska du ha den påslagen när du startar upp. Det är den som tilldelar dig din adress.

Raden "auto eth0": Denna gör att interfacet startar upp automatiskt vid uppstart. Har du fler nätverkskort får du ha "auto eth1" etc. Kommentera bort om du inte vill starta upp något nätverk vid uppstart.

Ändra hostnamn.

Det går att ändra datorns namn. Tyvärr vet jag ej hur man gör detta nu.

Starta om nätverket.

När du gjort ändringar i filen "interfaces" så har du inte ändrat systemets nuvarande inställningar utan bara för framtiden, dvs nästa gång du startar om datorn. Vill du att dina ändringar ska börja gälla nu med en gång får du starta om nätverksinterfacet. Det gör du så här:

ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 up

Eller

/etc/init.d/networking restart

Eller

ifdown eth0; ifup eth0
som nog är det kortaste.

Koppla upp sig mot internet.

Det finns flera olika sätt att koppla upp datorn mot Internet.

Modem.

Vet ej hur man fixar detta, ty jag har aldrig använt det. Vidare är det en metod som är på väg bort. Vad jag vet är följande: Du behöver ett teleabonemang. Du behöver paketet "ppp" installerat. Du behöver ett vanligt modem. Om du har gjort detta och fått det att fungera får du gärna höra av dig och redogöra för hur du gjorde så kan jag lägga in informationen här.

ADSL

Detta är hur jag gjorde. Telia har i princip monopol i det här landet, så jag utgår från dem. 1; Fixa en fungerande dator
2: Installera Debian inklusive grafik och en webläsare, tex Mozilla.
3: Skaffa teleabonemang.
4: Ta reda på om du kan få ADSL. Detta kan göras på www.telia.se. Där finns en tjänst där man matar in sitt telefonnummer och får reda på om du kan få ADSL. Dock kan du råka ut för att systemet inte kan besvara frågan. Då måste du ringa in och fråga kundtjänst.
5: Om det går bra, skaffa ett ADSL-modem, välj ethernet-verionen, ej USB. Installera ett nätverkskort och konfigurera för "DHCP" enl ovan. Koppla in modemet.
6: När telia meddelat att de börjar ta betalt av dig kopplar du in modemet i telejacket. Här finns en viss rutin. Du måste veta vilket jack som är ditt primärjack. Om du har två telefoner inkopplade kan du lyfta den ena. Du får en ton. Lyft den andra luren. Om tonen hoppar till den andra är den andra primärjack. Du måste koppla in dig i primärjacket med dosan som följde med modemet, ibland kallad DSL-splitter. Sitter primärjacket illa till får du köpa en jackflyttarsats för ca 250 spänn av telia.

Lokalt nät.

Har du tur har du "riktigt internet" i ditt hus/lägenhet. Detta betyder att det sitter en nätverkskontakt i väggen nånstanns. Plugga in och var glad. Du behöver för detta ett nätverkskort och så behöver du veta om du får fast IP eller DHCP. Fråga leverantören och ställ in enlligt ovan.

Upp en nivå