Orvar: en serie serie ritad och berättad av Filip Wessman
Datum: 061116
Gradering
Arkivet Persongalleri Länkar Extras Urval RSS Feed
Välj ett kapitel!


Det finns en ruskig plats i mina hemtrakter. Mitt arbetslag blev idag förflyttad från den platsen tillbaka till platsen vi kallar "fågeltornet". Innan hade vi varit en tid på en annan plats, för att bygga lite trappor och spångar för att göra så att man kan gå upp till platsen. Själva platsen ligger på en höjd, nedanför vilken Finjasjön ligger. Dalen med sjön sägs ha bildats när jordskorpan kolapsade här för en 50 miljoner år sedan, och en förkastning bildats. Höjden platsen ligger på är sprickzonen i just denna förkastning.
Där uppe på höjden ligger det en sten. Den har en serie små hål i sig, och är ganska flat. Hålen har troligtvis bildats när smältvatten från istiden runnit rakt ner genom isen ner på denna sten, och då satt en grupp stenar i rotation. Den rotationen har gröpt ur de små hålen i stenen.
Men mellan dessa små hål finns andra hål, tydligt urgröpta av människohand. De har formen av fötter, och storleken är ungefär som hos barn i 12-13-årsåldern. Enligt informationsskylten har dessa fotspår grävts ut på 700-talet före kristus. 2700 år sedan alltså.
Där stod jag en regning dag och tittade. Fotspåren av en människa som vandrade här på jorden när de flesta berättelser i Bibeln ännu inte hade utspelat sig, innan Romariket hade sett dagens ljus, när pyramiderna var nybygda, innan grekerna hade förstått att jorden var rund, tittade upp mot mig, som om de var inpräntade i stenen igår.
Platsen kallas "offerstenen". Ingen vet vilka riter som våra förfäder utfört där uppe. Kanske människooffer. Då stog de säkert där med fötterna just i de fotspåren, medan de väntade på att kniven skulle falla. Eller utfördes någon magisk eller religiös rit av totalt harmlöst slag. Vi får aldrig veta. Det är en kuslig känsla att titta tillbaka i tiden så där, utan att se någonting ändå.
Kommentera denna stripp.