Filles utesida Vandring
Utrustning Produkttester
Hemmabyggen
Medicin och hälsa

Medicinskt

Fästingar.

När jag var liten fick jag aldrig fästingar. Men jag minns fortfarande första gången, tillfälle och plats, jag fick en. Efter det får jag bokstavligen tjogtals varje sommar. Därför anser jag mig vara lite av en auktoritet på området. Jag tror det är den ökande värmen samt den växande rådjursstammen som är orsaken till fästingarnas framväxt.

Fästingens livscykel består av tre faser efter ägget: larv, nymf och vuxen. Skilnaden är storleken, sammt att de vuxna gör nya ägg. I informationsmaterial av olika typer har jag läst att larverna går på möss, nymferna harar och de vuxna människor. Detta gör de efter att de ridit iväg tillsammans med alverna och hoberna på sina rosa enhörningar till tomtelandet. I verkligheten kan alla ge sig på människor. För mig är över hälften av alla den minsta sorten, resterande är nymfer. Endast en (1) vuxen har någonsin bitit mig. Troligtvis är det så enkelt som att det dör en viss andel fästingar i varje fas så det finns färre och färre kvar högre upp, så de vuxna blir mer sällsynta.

Det är svårt att hindra dem att bita på ett smidigt sätt. Det mest effektiva sättet är heltäckande klädsel. Stövlar och långbyxor. Jag har viss erfarenhet av att myggmedel kan hålla borta fästingar, men vågar ej skriva detta i sten. Heltäckande klädsel är det mest säkra. För er som vill låta fästingarna styra era liv gäller att undvika områden med hög markvegitation; högt gräs, buskar, sly och ungträd, vass med mera. Typiskt finns fästingar där det finns rådjur. Fästingar klarar inte av två veckors kyla under 20 minus, så de bör vara ovanliga långt norrut. Växthuseffekten kommer troligtvis att göra dem vanligare.

När en fästing kommit på din kropp kommer den vanligtvis att krypa omkring och leta efter ytliga blodkärl i ett dygn. Sedan biter den och sitter ett par dygn tills den är mätt. Därefter släpper den taget och går vidare i livet. Detta gör att du har ett dygn efter turen i blåbersskogen på dig. Klä av dig naken, ta speglar till hjälp och insektera hela kroppen. Vanligtvis sitter de långt nere på kroppen, ben etc, men jag har haft dem på axlarna också. Kolla intima delar av kroppen med, jag har haft en på ett ställe jag inte tänker nämna. Hittar du en i rumpan eller andra kroppsöppningar (sällsynt men det kan hända) får du åka in till sjukhus, ta inte bort en sådan själv. Det hjälper inte att duscha, de håller sig kvar på kroppen ändå, även innan de bitit sig fast.

Man tar bort fästingar mekaniskt. Använd pincett. Det finns speciella fästingpincetter att köpa på apoteket. Min favorit är dock den lilla som följer med de Sweitziska multiknivarna från Victorinox. Greppa tag om hela fästingen med pincetten och dra rakt ut, vrid inte. Försök klämma nedanför huvudet så inte munninnehållet kommer ut. Om du tar fästingen innom 24 timmar efter han bitit sig fast är du ganska säker på att inte smittats av parasiter. Var noga med att inte lämna kvar delar av huvudet, då de börjar ruttna och sprider bakterier in i din kropp.

Det finns två fästingburna sjukdomar; Borrelia och TBE. Borrelia saknar vaccin, men kan botas. Titta på fästingbettet efter att fästingen tagits bort. Om en fläck runt bättet börjar växa utåt kan det vara Borrelia. Kontakta sjukhuset. Ju förr desto bättre.
TBE kan ej botas, men det finns vaccin. En full kur tar 5 sprutor under 7 år. Först en spruta som är verkningslös, nästa efter 3 månader. Detta ger dig ca 30 procents skydd. Nästa år får du en till och du kommer upp i 70-90%. Sedan två sprutor till med tre års mellanrum var. Du är sedan uppe i 99.8%. Efter det tar du en vart tredje år för att hålla uppe försvaret. En spruta kosatar 275 kronor.

Förstasidan