Filles utesida Vandring
Utrustning
Produkttester
Hemmabyggen
Medicin och hälsa

Utrustning

Mitt packsystem

Jag har genom åren filat på min packning och har fått bort det mesta onödiga i ryggsäcken. Nu börjar jag bli rätt nöjd. Jag kom på att jag har lite samma attityd som en polsk bergsklättrare från 80-talet. Enkla prylar som man pressar längre än det kanske var tänkt eller använder till andra ändamål än de ursprungligen avsedda. Nåväl, nu kör vi.

Ryggsäcken är en av inget speciellt märke, 60 liter gör den anspråk på. Två fasta sidofickor med dragkedjor, bottenlucka, topplock med ficka, hyffsat breda höftremmar, och ett intigrerat ramsystem.

På den fäster jag en enkel kompass och mobilen på ena axelremmen och en vattenflaska i ett snöre i den andra. Med hjälp av den kan jag dricka under vandring. 0.5l PET. Dessutom fäster jag en presänning, den som är ca 2x3 meter, på baksidan av ryggsäcken.

Därefter rullar jag liggunderlaget på avian så att den vill rulla ut sig, och kör ner i den i ryggsäcken. Den rullar ut sig och jag får ett rör, där jag kör ner resten av packningen.

Först ner går en ica-kasse med kläder. De består av en varm tröja, två par strumpor, ett par byxor, antingen lång- eller kortbenta. Det andra paret har jag på mig.

Nu stoppar jag ner min sovsäck, en Haglöfs LIM 5.

Efter den kommer en påse med gaskanna, kastrullsett med gaskök, tändare och ta-moj, samt toalettrulle.

Dags för mat i nästa plastkasse. Snör ihop snölåset, och så lägger jag det par skor jag inte använder ovanpå, antingen det är gymnastikskorna eller sandalerna.

Stäng locket. I toplocket kommer anteckningsblocket, den lilla regnkappan som är hopvikt till ett litet paket stor som en cigarettask, och liknande småsaker. I ena sidofickan går en 1-liters PET-flaska till vatten och mitt Katadyn Hiker vattenreningsystem. I den andra den lilla påsen med småsaker och färdgodiset, vilket består av nötter, russin, torkad frukt, kakor och salami.

Det var det hela. KArtan har jag scannad och printad på ett gäng A4, där dagens karta finns i fickan och de andra i ryggsäcken.

Ryggsäck

Ska du skafa en ryggsäck har du mycket att tänka på. Det finns bokstavligt talat tusentals modeller, och varje rygg och packning är unik. Här är några saker att tänka på.

Avbärarbälte
Ett avbärarbälte skall vara kraftigt. Anledningen är att en ryggsäck bör bäras med benen, inte med rygg eller axlar. Jag tror kvinnor har en fördel här med sina höfter. AB-bältet skall altså vara kraftigt, men får gärna vara ledat och smidigt. Det väsentliga är att de förmår föra över tyngden från säcken ner i höfterna. Där får därför inte finnas några inbyggda knöligheter som ger dig skavsår eller andra besvär.

Om spännet sitter ovanpå den styva delen av AB-bältet är risken att spännet i sig skall vara obekvämt eliminerad. Men detta är inte den viktigste punkten, dock ett stort plus. På min bästa säck sitter spännet mitt på så jag kan känna det med magen när jag går, dock stör jag mig ej på det.

Viktigare är att du lätt kan sjystera bältet under vandringen. Jag vill ofta spänna åt bältet efter ett tag. Det skall gå lätt och smidigt. På min Vulcan går det väldigt lätt, på säcken jag ärvde efter min bror är det nästan omöjligt under gång.

Sovsäcken spelar roll. Du skall kunna få ner den i själva säckens inre, såväl som att kunna ha den utanpå, tex under topplocket. Anledningen är att du då kan packa på flera olika sätt, och du kan ha samma säck för olika långa turer.

Se till att du vet vad varje pryl och mojäng på säcken gör innan du lämnar butiken.

Förstasidan