Filles utesida Vandring
Utrustning
Produkttester
Hemmabyggen
Medicin och hälsa

Vandring

Vandringsångest

Jag vet inte om vandringsångest är något som bara drabbar ensamvandrare som jag, men jag får det varje gång jag ger mig ut. Det är emellertid inget problem. Som regel yttrar det sig på så sätt att jag i början på vandringen tycker att jag är en idiot som har gett mig ut igen. Det vore mycket bättre om jag var hemma, och så vidare. Jag har förstått att detta är en konflikt mellan två sätt att tänka.
När jag ger mig av utgår jag från civilisationen, med TV, räkningar, trafikbuller, släktingar, mellanösternkonflikt, jobb, mixerstavar och allt det där. Hela denna röran kräver en hel del av hjärnan, som måste arbeta heltid med att reda ut begreppen.
Så kommer man ut i skogen. Man har kvar samma problem, men kan inte göra något åt dem. Dessutom tänker man som om man vore i stan, när man faktiskt är i skogen. Hjärnan är inställd på en verklighet medan kroppen befinner sig i en annan. Då kommer ångesten. En odefinierbar känsla av att man är på fel plats. Att man gör fel saker. Att man borde vara hemma i stället.
Men goda nyheter, efter en stund förstår hjärnan att man är i skogen, och då infaller lugnet. När jag skriver detta har jag förra vandringen, en kort tur på två nätter över Söderåsen längs Skåneleden, i färskt minne. Jag minns fortfarande hur jag satte ner foten på ett speciellt ställe, och sedan bara kände det. "Nu är jag här". Ångesten borta, och jag hade kunnat gå i dagar. Så fungerar det varje gång. Om man vet om det blir dessa känslor enkla att hantera. När man sedan kommer hem har man den där känslan kvar. En känsla av ett "högre lugn", sug på den karamellen länge.

Att korsa en kohage.

Kor är snälla. När man är ute och vandrar på låglandsleder är chansen stor att man måste gå genom en kohage. En del människor har koskräck. Det är faktiskt helt ofarligt att gå genom en kohage. Det värsta som kan hända är att trampa i en koledda, eller gå ner sig i gytjiga fläckar som kossorna trampat upp. Då blir man smutsig. Men som alltid när man umgås med djur gäller det att vara förnuftig. En bra regel även när man umgås med människor. Här kommer några enkla regler för att försäkra sig om en säker passage genom hagen.
  • Titta inte korna i ögonen. Då tror de att du vill dem något. Spelar mest roll om kon har en spene i stället för fyra.
  • Gå inte genom flocken. Korna är bytesdjur i det vilda och rovdjurstaktik är att splittra flocken. Gå inte mellan en tjur och dess kor.
  • Undvik att gå ner på alla fyra, titta tjuren i ögonen och dunka med knytnäven i marken.
  • Ignorera djuren, så tycker de som regel att du är ointressant.
  • Var inte rädd. Det finns ingen anledning, och djur känner igen rädsla på långt håll, och inga djur litar på rädda främlingar.
  • Om kossorna kommer fram till dig är de bara nyfikna.
  • Kommer de riktigt nära så kom ihåg att de tycker om att bli kliade mellan hornen.
  • Ta vara på tjurens varningssignaler. Om han "bossar" sig vill han ha hagen i fred. Rör dig från platsen lungt och stilla men utan att stanna, och besvara inte tjuren när han talar med dig.
  • Spring inte. Det gör djuren misstänksamma och oroliga.

Skåneleden

Sedan ett par år tillbaka har jag ett projekt på gång att gå hela Skåneledsystemet. Jag går en snutt eller två varje år. Ledsystemet består huvudsakligen av fyra delleder. Av dessa har jag gått hela Nordtillsyd, hela Åstillås, cirka hälften av Kusttillkust och en snutt av Österlen. En tur ligger på en till fyra dagsmarcher. Jag har även gått några meter på Hallandsleden när jag passerade den :c)
För att få info om systemet vet jag två websiter. Den viktigaste är skåneledens egen websida. Här kan du bla beställa kartor. Länk nummer två är den relativt nyöppnade Vandringsleder.se som är en Wiki om vandrings och skidturer. Du kan gå in och skriva om de ledsträckor i Sverige du gått på. Skapa helt nya artiklar, eller bättra på gamla. Jag har skrivit en hel del (hitentills allt) om Skåneleden. Läs detaljbeskrivningar av dagsettapper, och när du gått sträckan, gå in och uppdatera mina gamla uppgifter.

Tappa vikt

Det finns gott om sidor som beskriver olika knep att få ner packvikten. Så kallad UltraLätt packning är mer och mer inne, även om få har så lätta packningar att de kan räknas som UL. Dock är det en possitiv trend att folk börjar visa hänsyn till sina ryggar. Det finns gott om sidor som handlar om detta så jag skall inte bli för långrandig, andra visar packlistor och det kanske kan vara intresant för vissa. Jag tänker skriva upp här vad jag _inte_ tar med mig. Bara först en snabb repitition om UL-principerna:
  • Lämna hemma sånt du aldrig använder, utom reparations- och medicin-kit etc.
  • Välj det lättaste som gör jobbet tillfredställande. Skippa en tyngre grej som medför en finess du inte behöver.
  • En bra regel är att de delar i prylen som utgör 80% av funktionen skall utgöra 80% av vikten. Det betyder att om en pryl har många förtungande sällan använda finesser är den för tung.
  • Ta med saker som kan användas till flera ändamål samtidigt.
  • Var noga med att se över "de fyra tunga", kök, sovsäck, tält, rygsäck.
  • Ta inte med för mycket av förbrukningsvaror, mat, bränsle, toapapper etc.
Jag brukar rekomendera personer som vill börja vandra att vandra det lokala ledsystemet, landskapsleden som ofta finns, Skåneleden, Sörmlandsleden etc. De ligger nära, man kan ta sig dit och hem med kolektivtrafik, det går att planera in få-dagarsturer för att pröva på. Börja med en natt ute och utöka så länge du tycker det är kul.
Ta med de prylar du tror du behöver, hellre fler än färre, men inte för många. Sedan lär du dig vilka krav som ställs och kan bestämma vad som lämnas hemma. Detta är principen jag har följt.

Här följer min lista över saker jag lämnat hemma, i kronologisk ordning. Ska kanske tillägga att jag vandrar låglandsleder på sommaren. Detta är inte tillämpligt när du skidar i fjällen.

  • Extra par byxor "om jag skulle bli våt/smutsig".
  • Skjortor för när det är för varmt med varma tröjan men för kallt för bara tshirt. Att ta av tshirten under varma tröjan ersätter kombinationen tshirt / skjorta.
  • Extra tshirts. Räcker med en, tvätta dig när du kommer hem.
  • Mat för för lång tid "om jag skulle få för mig att vandra några dagar till"
  • Galosher. Skaffa skor som tåler regn i stället, eller gå utan strumpor i sandaler om det är vått.
  • Lämna hemma tung regnkappa på ett kilo, byt till liten á 50 gram, väger lite nog för att kunna släpas med utifallatt.
  • Byta ut köksbestick kniv/gaffel/sked i metall mot McFlurry-sked.
  • Ett kilo tsprit när 200 gram räcker med råge.
  • Bara så mycket toapapper som behövs.
  • Lämna hemma stor kåsa, ät ur alu-pottan direkt efter matlagning.
  • Gå ner till en lättare svalare sovsäck.
  • Lämna hemma liten kåsa. Ersätt med avskuren botten ur badskumflaska.
  • Skaffa gaskök, lämna Trangiat hemma.
  • Kapa tandborste. Sparar inte så mycket vikt, men "lilla påsen med smågrejorna" blir mindre besvärlig. Ta ur skavsårsplåstren ur den hårda plastförpackningen och stoppa in i liten återförslutningsbar plastpåse, av samma anledning.
  • Byta till mindre ryggsäck. Jag behövde helt plötsligt inte en så stor.
  • Byt ut handduken mot en lättviktsvariant i syntetmaterial.
  • Skaffade en Katadyn Hiker vattenreningspump. Gjorde baspackningen 310 gram tyngre, men tillät mig att ta med 1.5 kilo mindre vatten. Gör mig dessutom vattenmässigt oberoende.
  • Kopierade kartan på A4 och stoppade i bakfickan. Sparade in den kompletta kartan och kartfodralet på 400 gram
  • Lämna hemma den lilla nödregnkappan. Den väger bara ca 50 gram men visade sig inte fungera. Använde presänningen i stället.
  • Lämna hemma den avkapade plastflaskebotten, som jag ändå aldrig använder.
  • Skaffade ett par riktiga vandringskängor, vilka alltid sitter på fötterna oavsett väder. Lämnar därmed hemma gymnastikskorna och kan byta ut sandalerna mot ett par lätta som inte behöver kunna tåla vandring på hård väg.
På senaste turen vägde min ryggsäck knappt 8 kg bas, plus 2 kg mat och 1 kg vatten.

Här kommer saker jag skall skaffa mig för att förbättra ytterligare.

  • Byxor med avtagbara ben. Jag har alltid mina kortbyxor eller långbyxor i ryggan. Med denna metod har spar jag in vikten av kortbyxorna (har maximalt benen i ryggan) på alla sträckor. Passar på att skaffa byxor med en stor kartficka på vänster ben så fungerar kartläsningen mycket bättre.
  • Hängmatta + myggnät. Detta kommer att göra ryggsäcken tyngre, men med alla de kilon jag sparat in är jag förtjänt av en god natsömn i hängmattan.
  • Förtunga packningen med nätbaserade lösningar på myggproblemet.

Karttips

Några tips om karthantering. Av dessa är vissa ömsesidigt uteslutande. Använd de som fungerar för dig. Det här är grejor jag kommit på när jag varit ute på mina vandringar.

Kartficka.
Gör det möjligt att kolla kartan samtidigt som man går.

Stor kartficka på låret.
Här får du ta ut kartan när du behöver den, men du reducerar bort kartfickan runt halsen. Dessutom kommer du inte att kolla kartan runt varje krök, vilket gör dig mer avslappnad.

Vikinstruktioner på kartan.
Om kartan är stor kan det vara knepigt att hitta hur man viker den. Rita ett sträck över det första vecket, två över det andra osv. Sen viker du efter dem. Även för okomplicerade kartor kan detta vara lämpligt, om du tvingas vika på sätt som kartan inte är konstruerad för. På en sliten karta kan det ibland vara svårt att se hur man skall vika rätt.

Kopiera kartan.
Kopiera kartan i en kopiator. Lämna originalet hemma. Kopian kan du ha i bakfickan och vara osnäll mot. När du gått ut ur en karta och in i nästa slänger du den gamla. Se bara till att ha överlappande skarvar, annars riskerar du att missa information, så att du kanske går vilse. Finns dock en risk i detta, att det försvinner information i kopieringen, särskilt om kartan är i färg och kopian i svartvitt.

Förstasidan