Filles utesida Vandring
Utrustning Produkttester
Hemmabyggen
Medicin och hälsa

Produkttester

Här skriver jag om saker jag har testat.

vattenreningspump Katadyn Hiker

Första intrycket.

Jag vandrar låglandsleder och då kan man aldrig lita på vattentillgången, även om det finns en vattensymbol på kartan. Hittills har jag släpat med mig 2.5 kg vatten som backup. Tanken på ett vattenfilter har jag burit på länge. Nu slog jag till. Hela paketet väger 310 gram enl. producenten, men när jag vägde de grejor jag faktiskt tar med mig ut så gick det upp till 440 gram, och jag skar ner till att släpa på ett kilo vatten, vilket gjorde min ryggsäck minst kilot lättare, plus att jag blev oberoende av vattenposterna. Själva iden fungerar utmärkt.

När jag öppnade lådan blev jag först lite förvirrad över alla smågrejor, men instruktionsboken på flera språk gav mig de flesta svaren. Den svenska delen visade sig tyvärr vara behäftad med faktafel (förfiltret var inte alls förinstalerad på insugsslangen) och korrekturfel, samt var i vissa fall inte klargörande.

Det var dock lätt att sätta ihop produkten. Av med skydskåporna till slangfästena, sedan på med lite silikon på insugsslangen, förfilter, sänke och flöte på, och sedan på med slangarna i sina respektive nipplar. Det gick lite trögt att sätta på slangarna, men de ska ju sitta. Sedan var den färdigmonterad.

Konvertrarna för olika vattensystem lämnade jag hemma eftersom jag inte använder dem, men för de som har sådana system är det bra att de levereras med.

Jag pumpade ut en liter vatten i badkaret. En sörja bestående av aktivt kol kom ut ur slangen. Den var grå, vilket gjorde mig besviken, för jag hade läst att den skulle vara svart. Men det ska komma ut sådant pulver första gången man använder en ny patron.

Pumpningen gick sedan enkelt. En liter per minut verkar realistiskt, och det är helt utan ansträngning. Maskinen fungerar jättebra.

Utgångsslangen skulle tas loss efter användandet och förvaras i en påse som levererades märkt "outlet hose" för att förhindra korskontamination. Bra tänkt.

På min vandring (två nätter i bergig terräng) behövde jag aldrig pumpen. Jag släpade med mig en liter och kom till bra vattenställen i tid varje gång och behövde inte pumpen, men jag hade aldrig vågat gå ner på så lite utan Hikern, och tjänade ett drygt kilo packvikt på så sätt.

Hemma sköljde jag igenom pumpen med en liter vatten/klorin-blandning. Därefter skulle man göra patron ur, men det visade sig att patronen satt som berget och jag fick använda verktyg, fast nyckel 21 mm rekomenderas, för att få loss den. Därefter skall filtret stå och torka, hopmonteras och lagras. Efter att en gång ha skruvat loss filtret "med våld" gick det att skruva i och ur för hand.

När jag såg pumpen på insidan, med patronen ur, insåg jag att själva pumpen faktiskt är en enkel pryl. Det är filtret som är den stora grejen. Om alla människor hade köpt sådana här (med ökad produktionsvolym som följd) hade priset nog varit några hundra lägre. Men enkelt är bra; färre saker som kan gå sönder.

Mitt intryck hittils är att detta är en bra produkt. Den enda svagheten jag sett än så länge är bristerna i instruktionshäftet. Detta kombinerat med att jag inte läst ett enda negativt ord om den på Nätet gör att jag vågar tro på det här pumpfiltret. Tydligen är denna model "den som gäller" bland hikare internationellt.

Första fälttestet

Efter att patronen stått och torkat var jag orolig att den skulle ge vatten som smakade klor, för den luktade fortfarande clorin när jag stoppade hela utrustningen på dess långtidsförvaringsställe. Men det var inget problem. Jag använde pumpen vid två ställen på denna turen. Det första var en liten bäck som tog sitt vatten från en mosse några meter bort. Det var torka så bäcken hade något lågt vattenflöde. Jag satte på utgångsslangen och lade förfiltret i vattnet. Enligt instruktionsboken skulle sänket vara nersänkt i vattnet men inte röra vid botten. Här var det så grunt att det inte gick att uppnå båda målen. Jag började pumpa och fick snart ut vatten. Eftersom förfiltret låg vid ytan sög den in några bubblor vatten, men jag märkte ingen speciell förändring av hastigheten, fick ut samma mängd vatten ändå. För att få bort klorsmaken spilde jag ut ett par pumpslag vatten, och sedan smakade jag av. Ingen smak av clorin. Vattnet var färgat svagt gulbrunt och smakade tydligt skog, men var inte äckligt på något sätt.

Andra platsen var en annan bäck, denna lite större, nästan en å. Den fick sitt vatten från två mossar, några kilometer uppstöms. Även denna bäck hade lågt vattenstånd pga torkan. Detta vatten var mindre missfärgat och smakade mindre än det förra.

Jag drack flera liter vatten ur dessa källor och fick inga magproblem, vattnet smakade inte heller illa, tom gott, om man gillar smaken av skogsbäckar. Det var dessutom väldigt enkelt att få fram vatten på det här sättet. Helt klart godkänt alltså.

Väl hemma gjorde jag samma procedur med utsköljning medelst clorinlösning som ovan. När jag skruvade ur patronen var den svartfläckig på en del av filtret. Det är precis så det ska vara; det svarta var saker jag slapp dricka. Men jag tänkte att det kan vara bra att sätta på ett kaffefilter på insuget för att förlänga filtrets livslängd.

Ett år senare

Ett nytt år och nya vandringar. Jag har nu infört min gamla ide om kaffefilter på förfiltret. För att få fast papperspåsen använde jag ett stappband, minsta storlek jag kom över, och det fungerade bra. Filtret har prövats med olika typer av vatten och det fungerar bra. I de flesta fall smakar vattnet ok. En gång tom bättre än driksvatten: Jag fylde på min PET-flaska med vatten från en brunn, här var det bokskog och grundvatten och bäckar i dylika marker smakar i mitt tycke illa. Vid en sådan sträcka tog jag vatten med min Hiker ur en sjö, och det smakade bättre än brunsvattnet. Tydligen gör det aktiva kolet nytta som smakförbätrare.

När jag kom hem skruvade jag ur patronen och inspekterade den. Den bruna fläcken på filtret hade inte vuxit. Jag antar att det var kaffefiltret som stod för det, och vill därför starkt rekomendera en sådan kompletering, vilket förlänger patronens livslängd.

En liten fundering kring inloppsslangen. Den sitter permanent monterad i ingångsnippeln. Under förvaring rullar man upp slangen runt pumphuset, och då viks slangen precis vid nippeln. Förvaras den länge på så sätt blir där ett permanent veck, vilket minskar slangens area på det stället, med trögare pump som följd. Därför blir jag numera tvungen att se till att slangen hänger rakt ut från nippeln när jag pumpar. Inget större problem men jag vill ändå nämna det.

gaskök MSR Pocketrocket.

Jag köpte detta gaskök för ett par år sedan. Anledningen var att jag tröttnat på Trangiat och ville ha ett snabbare och mindre kök där maten var befriat från smaken av t-sprit. Efter att ha läst om flera olika kök och särskilt tittat på recentioner gjorda av användare bestämde jag mig för min fickraket. Detta trotts hur det låter när man översätter produktnamnet till svenska...

Själva produkten kostar ca 3-400 kronor och sägs väga 89 gram, om jag mins rätt. Då jag inte provvägt kan jag inte verifiera detta, men den är liten och nätt. Bränaren är av typen skruva på ovanpå gaskannan och levereras i ett rött trekantigt plastfodral, vilket är klassiskt för det här köket. Jag rekomenderar inte att lämna hemma fodralet vid transport för att spara vikt, det riskerar utrustningen och sparar bara något gram.

Det finns egentligen inte så mycket att säga om produkten. Efter att ha använt den på många turer vet jag att den fungerar. Den levereras inte med vindskydd, men för den som behöver ett kan man enkelt bygga med alu-folie. Den här brännaren är till för en eller två personer, inte mer. Det sägs att den är lite ostadig, men det beror på vilken kanna du har (de har olika storlek på basmåttet) och underlaget. Jag har kokat nudlar på svagt slutande gräsmatta med denna. Kom ihåg att tänka på vinden, hur du nu löser det. Detta är inget stormkök. En annan sak jag måste nämna är vad som händer om du inte skruvar på brännaren ordentligt på kannan. Då brinner lågan svagare och svagare tills den dör ut. Det kommer att verka som om gasen tar slut. Ser du detta, skruva på brännaren lite hårdare. En korekt påskruvad fickraket låter med ett kraftigt (dock ej störande i min åsikt) väsande ljud. Du ska inte få ont i händerna, men skruva på ordentligt.

Summering

Prestanda: Kök för 1-2 personer.
+: Låg vikt, liten volym, smidigt, överkommligt pris.
-: Vindskydd får ordnas privat. Något krångel med påskruvning på gaskanna, Gasförbrukning och uppkokningstid har jag ingen möjlighet att uttala mig om.

Förstasidan